• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Czarna herbata jest chyba w Polsce w najwyższym stopniu kultowa. Mimo to mało kto chyba zastanawia się jak powstaje taka czarna herbata. A czarna herbatka ma wiele wspólnego z herbatą zieloną. Powstaje ona w wyniku fermentacji naturalnie herbaty zielonej. Wiele legend głosi, iż czarna herbata powstała gruntownie nieplanowanie w wyniku zbyt długiej fermentacji herbaty zielonej. I tym samym wypadek sprawił, że powstała bodaj w najwyższym stopniu dziś znana herbata czarna. Akompaniuje ona ludziom w pewnej mierze w każdym zakątku świata. Mimo to czarna herbata występuje także w przeróżnych gatunkach. Herbata zatem herbacie nierówna. A można się przecież o tym przekonać wybierając chociażby herbatę w supermarkecie. Niedroga herbata z torebki tak zwana ekspresowa ma niewiele wspólnego z prawdziwą czarną herbatą liściastą typu herbata liściasta. Właśnie dlatego kiedy kupujemy herbatę należałoby sprawić jej jakość oraz unikać raczej najtańszych herbat z niskim półek sklepowych. Drugą znaczącą kwestią jest sposób palenia herbaty. Nawet jeśli zakupimy porządnej jakości i właściwą gatunkowo herbatę możemy popsuć jej smak nieodpowiednim parzeniem. Herbaty powinno być też poprawnie dużo, tak by napar był należycie mocny, nie za słaby. Herbatę musimy też zaparzać w dobrej temperaturze. Woda ma obowiązek być wrząca, w tak zwanym stadium wody białej, kiedy woda jest lekko niedogotowana, nie może być gotowana nazbyt długo.
źródło: www.belgian-beer.com.pl, http://belgianbeer.com.pl, http://www.fopa.org.pl, bytom.edu.pl

Inne nasze artykuły:

Categories: Rozrywka

Comments are closed.